Cykel vs bil

Cykel vs bil

Läs några skäl till varför det är bättre att cykla än att ta bilen om man ska en kort sträcka och tillhör dem som kan cykla:
* Cykeln går snabbast för resmål inom tätorter. Alla resmål inom ett 5-kilometersområde nås på 15-20 min om man håller genomsnittscyklistens hastighet på 15-20 min/tim. En bilist ska utöver att köra också hitta parkeringsplats och sen gå från den dit hon ska.
* I jämförelse med att köra bil sparar man pengar. Bara i bensinkostnader sparar man om man har fem kilometer till plugg eller jobb 3000 kr/året genom att cykla dit.
* Värsta träningen. Om man sällan motionerar kan man förbättra sin kondis med upp till 20 procent genom att cykla fem kilometer om dagen. Cyklar man fyra entimmesturer i veckan gör man dessutom av med kalorier motsvarande fyra chokladkakor.
*Undersökningar visar att den som åker buss rör sig fyra gånger mer än den som tar bilen. Vardagsmotion som promenader till och från hållplatsen är livsviktiga för den egna hälsan. Fetma, hjärt-/kärlsjukdomar, diabetes etc kostar samhället många miljarder varje år; en summa som varit ännu högre om vi inte haft en kollektivtrafik.
* Cykeln drivs av förnybar energi, dvs den mat vi äter men det gör inte bilen. Korta bilresor drar dels mycket bensin, dels släpps en massa avgaser ut men katalysatorer hinner inte komma igång ordentligt förrän efter tre, fyra kilometer ty de kräver en viss arbetstemperatur för att fungera som avsett. Om man kör bil en halvmil till plugg eller jobb istället för att cykla, förser man som bilist världen med onödiga mängder koldioxid varje år.

Slutsats:
De "onödiga" bilresorna är de som med ingen eller väldigt liten tids- eller komfortförlust kan företas med kollektivtrafik, till fots eller per cykel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0