Expressenartikel

Flicka hoppade av buss - kördes ihjäl (dagens Expressen.se)
Återigen har en dödsolycka med busspassagerare inträffat och man kan bara beklaga det hela.
Frågan är om de blev ihjälkörda just för att de klev av bussen? Bussen tycks vara en skyldig ingrediens i olyckan vilket antyds av rubriken men i artikeln visar det sig att det small först när bussen lämnar platsen.
Hur kommer det sig att media väljer att formulera en rubrik på ovan sätt?
Det har också hänt bland annat misstänkt mord under helgen i en lägenhet, men det står inget om de misstänkta tog trapporna eller hissen till mordplatsen. "Våldsman tog hissen - högg ner rival" Nä jag skulle inte tro att en sådan rubrik skulle sättas eftersom det inte är lika säljande.
Hur kommer det sig att bussarna (så ofta) är så illa sedda i massmedia?
Antingen har media en slags hatisk inställning till detta färdmedel eller så ljuger de ihop något för att sälja mer lösnummer. http://turbomacka.blogg.se/2007/december/aviser.html

Cykel vs bil

Cykel vs bil

Läs några skäl till varför det är bättre att cykla än att ta bilen om man ska en kort sträcka och tillhör dem som kan cykla:
* Cykeln går snabbast för resmål inom tätorter. Alla resmål inom ett 5-kilometersområde nås på 15-20 min om man håller genomsnittscyklistens hastighet på 15-20 min/tim. En bilist ska utöver att köra också hitta parkeringsplats och sen gå från den dit hon ska.
* I jämförelse med att köra bil sparar man pengar. Bara i bensinkostnader sparar man om man har fem kilometer till plugg eller jobb 3000 kr/året genom att cykla dit.
* Värsta träningen. Om man sällan motionerar kan man förbättra sin kondis med upp till 20 procent genom att cykla fem kilometer om dagen. Cyklar man fyra entimmesturer i veckan gör man dessutom av med kalorier motsvarande fyra chokladkakor.
*Undersökningar visar att den som åker buss rör sig fyra gånger mer än den som tar bilen. Vardagsmotion som promenader till och från hållplatsen är livsviktiga för den egna hälsan. Fetma, hjärt-/kärlsjukdomar, diabetes etc kostar samhället många miljarder varje år; en summa som varit ännu högre om vi inte haft en kollektivtrafik.
* Cykeln drivs av förnybar energi, dvs den mat vi äter men det gör inte bilen. Korta bilresor drar dels mycket bensin, dels släpps en massa avgaser ut men katalysatorer hinner inte komma igång ordentligt förrän efter tre, fyra kilometer ty de kräver en viss arbetstemperatur för att fungera som avsett. Om man kör bil en halvmil till plugg eller jobb istället för att cykla, förser man som bilist världen med onödiga mängder koldioxid varje år.

Slutsats:
De "onödiga" bilresorna är de som med ingen eller väldigt liten tids- eller komfortförlust kan företas med kollektivtrafik, till fots eller per cykel.

God jul

Vil med dette sende alle paa Blogg mine beste og varmeste hilsner for dagen i dag og alt vel i det nye aaret som snart kommer. Takk for 2007 - og takk til alle som er med og bidrar til sidene.

Påhälsning

Nu har klockan bestämt passerat tolvslaget och med dagens datum kan det just nu inte innebära annat än att chokladkalendern får räkna med påhälsning från mig... :)

Nattligt ätande

Det började med resterna ur russinburken och fortsatte med lite jordnötter, stunden senare vidtog två chokladklubbor och en klump mandelmasasa och nu sitter jag och tuggar i mig en nygräddad bulle. Det låter inte så värst hälsosamt men ibland unnar jag mig lite gott, gärna till helgerna då det av någon anledning känns lite festligare.

Reklampsykologi - Matvaror

Livsmedelsindustrin försöker hela tiden att hitta på namn som ska ge oss konsumenter positiva associationer och därmed köpa mera. Tänk bara på alla varor som heter något med "Land", "Hemlagade" och så vidare...
(saxat från lindahl.st)

Den stundande högtiden

Om en vecka är det, som ni vet, 24:e december och julafton står och väntar runt hörnet. Det är en tid då vi tittar på Kalle Anka, äter god mat och öppnar julklappar men runt allt detta har jag några funderingar. Redan tidigt i november börjar julpyntet och all sådan utsmyckning men jag är rädd att det för min del börjar bli överreklamerat, givetvis ska vi göra fint inför den kommande högtiden men ju tidigare man börjar med allt sånt, desto tidigare tröttnar man. Om man dessutom går ett steg längre så tycker jag att julen börjat få sig en släng av kommersialisering.

Julen är för mig knappast en tid speciellt då man köper saker åt varandra, denna högtid firas ju ursprungligen till minne av Kristi födelse och det är detta viktiga budskap som man bör ha i åtanke. Hur väl syns det på företagens marknadsföring? Inte alls Snarare, att döma av all reklam, verkar de få oss fixerade vid att köpa saker och konsumera mer, mer, mer, mer. Som om vi inte har nog med saker i hemmen, nu ska vi tydligen bli påprackade ännu mer skit. Som om man har nytta av en energiätande tv. Som om man blir ännu lyckligare bara man får köpa saker, köpa saker, konsumera hit och dit.

Istället för de åtskilliga miljarder det svenska folket lägger på julklappar tycker jag att det minsta man kan göra är att rikta en tanke åt alla de människor som inte får ta del av det fina som vi själva unnar oss. Barnfamiljen med den ensamstående föräldern som vänder och vrider på sina sista slantar för att kunna unna sig själv och sina barn en värdig jul. Föräldern som kämpar mot de stora reklamkampanjernas budskap att - Köp, Köp, Köp. Föräldern som gör allt i sin väg för att sina barn i skola och dagis ska kunna säga: "- Titta vad jag fick i Julklapp, och min bror fick en sån där sak i present". Föräldern som till sina vänner vill kunna säga: "-Jag är stolt över att ha gett mitt barn en minnesvärd jul med presenter, mat och allt som hör till."

Samhällets utstötta, uteliggare/hemlösa, missbrukare m.m. som inte har varken tak över huvudet eller kan få sig en bit mat om dagen, de får rota i sopor efter något att mätta magen med och som skamset får söka sig till matrestauranger för att tigga en bit mat. Som kanske sista utväg har de soppköken att vända sig till men även de hjälpsamma själarna där har begränsade resurser. De äger kanske inte mer än kläderna på kroppen, fryser hela dagarna och långa nätterna och desperat söker sig till en varm plats. Äntligen kanske de har hittat en varm punkt men som blir bortkörda av oförstående folk som föraktar dem och ser ner på dessa s.k luffare för de vet inte bättre. Dessa människor som gör detta borde vara glada, de har ju åtminstone en varm bostad, mat och julklappar men framför allt vänner och anhöriga att mysa med, med andra ord allt sådant som en hemlös person bara kan drömma om. Den hemlöse får åter söka sig ut i midvinternattens mörker och hårda köld...

Jag själv ser inte alls ner på folk som gör det fint inför jul, som ordnar mat och köper julklappar. Jag ber bara om lite eftertanke (om de nu inte redan gör det) åt alla de människor som inte har samma möjlighet som oss. Avsikten är inte heller att ge er, kära läsare, dåligt samvete, tanken är mer att försöka skapa en tankeställare. En fundering om varför julen egentligen firas, vilket budskap denna högtid för med sig och att man bör vara nöjd med det man har ståendes på bordet, även om det inte är rysk kaviar, champagne och andra lyxvaror. Huvudsaken är ju att man överhuvudtaget har mat att ställa på bordet och någon/några människor att vända sig till och samtala med.
Till sist vill jag tacka för att ni orkat hänga med så här långt och hoppas att ni fått er en tankeställare utifrån det jag skrivit.


Hälsar
Eder
/Martin Maltkvist

Ofullständighet och distanser

Inatt, lördag, har min jobbansökan ännu inte färdigställts trots att den påbörjades för några dagar sedan och det börjar bli bråttom enär sista ansökningsdatum är satt till den 20/12.
Om allt går vägen och de anställer mig betyder det alltså att undertecknad för lång tid framöver kommer att befinna sig på annan ort än Eskilstuna, naturligtvis är det inte bra med alltför höga förväntningar men jag hoppas att allt går vägen. Förra gången gällde det 30 mil men nu handlar det om 90, lyckligtvis tar tåget bara 14 timmare på sig så avstånden krymper ganska snabbt..

Västerbotten nästa?

I brist på annat i mitt till synes oändliga slösurfande snubbalde jag över en platsannons från Skellefteå kommun, de söker två lastbilsförare och det låter helt klart som något för mig. Att fixa bostad borde inte vara några större problem då jag även har hittat ett företag som erbjuder fri hyra i 3 månader, ännu en positiv grej då det isåfall innebär en besparing på strax över 13 000 kr. Enär man oftast får lönen i efterskott behöver jag på så vis inte ligga ute med ett antal tusenlappar, pengar som man alltså kan göra annat för.

Aviser

De skal selge mest mulig aviser for å tjene mest mulig penger så derfor overdriver de fakta, tar bort fakta, tilpasser fakta, slik at det blir mest mulig spennende for leseren.

Hammer

Tar du en hammer og holder den ytterst i skaftet med fingertuppene, kaster den som en frisbee ut på isen vil du se at hodet roterer rundt skaftet. Men, før hammeren har stoppet, vil rotatorpunktet bli flyttet fra skaftet til hodet. Prøv selv en dag, det er svært nyttig kunnskap for en fører.

Angående Lunarstorms enkäter

Som vid alla typer av undersökningar, statistik mm. så beror mycket av utfallet på undersökningsmetoden i sig. Dvs. vilken typ av fråga/frågor har ställts, hur har de varit utformade, till vem har de ställts, hur och av vem har de ställts, har det varit envals eller flervalsfrågor osv. Man kan förändra dessa parametrar i nästintill en oändlighet så undersökningar ifråga ska nog inte ses som några absoluta sanningar utan mera som fingervisningar eller tendenser. Kort och gott: Denna osäkerhet medför onekligen en risk för att resultatet kan vinklas åt ena eller andra hållet och vissa undersökningar o.d bör absolut tas med en nypa salt.

Välkommen till mitt hörn av bloggarnas värld

Efter att ha läst mångas bloggar har jag känt att det varit dags att skapa mig något eget. Sagt och gjort, nu är det gjort och jag välkomnar er till Turbomackans blogg, så här långt kommer det att se spartanskt ut men man får väl låta det gå ett tag så resultatet hinner ge sig till känna. För att ni ska känna igen mig (här eller någon annanstans) lägger jag ut en porträttbild, nu tackar jag för mig och önskar mina läsare en fortsatt trevlig kväll.
(Ang. namnet har det sitt ursprung ur åkeripraktiken då jag åt lunch och ville värma min macka)

RSS 2.0